З першого серпня 2024 року набирають чинності зміни до Податкового кодексу України щодо особливостей податкового адміністрування під час воєнного стану для платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Однією з новел є запровадження так званого «клубу білого бізнесу» (відповідні норми почнуть діяти не одразу, а з 01 жовтня 2024 року).

Клуб білого бізнесу передбачає, що до певної категорії «добросовісних» платників податків на період дії воєнного стану та по 31 грудня року, в якому воєнний стан буде припинено, буде доступно ряд позитивних особливостей адміністрування податків та зборів.

Критеріїв такої «добросовісності» законодавець передбачив досить багато, і при тому вони повинні виконуватися одночасно усі разом та застосовуються як для юридичних осіб, так і до підприємців. До таких загальних критеріїв, зокрема, належать:

  • незначний розмір податкового боргу (не перевищує 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), при чому борг повинен існувати не більше 30 календарних днів;
  • відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ;
  • відсутність винесених щодо платника податку податкових повідомлень-рішень про порушення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та/або імпорту товарів протягом останніх 12 місяців;
  • відсутність рішення про відповідність платника податків критеріям ризиковості платника податку на додану вартість;
  • відсутність зв’язку із країною-агресором;
  • не перебування у банкрутстві чи ліквідації.

Окрім загальних критеріїв, також встановлено додаткові критерії в залежності від статусу платника (юридична особа на загальній системі, резидент Дія-Сіті, юридична особа-єдинник і т.д.). До таких спеціальних критеріїв належать, зокрема, дотримання рівня сплати податку по галузі та дотримання певного рівня заробітної плати.

Платників, які відповідають усім критеріям, буде включено до окремого Переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства, про що вони отримають повідомлення в електронному кабінеті.

Які ж переваги отримає платник, включений до «клубу білого бізнесу»? Насправді, не такі вже й значні, а саме:

– досить обмежений мораторій щодо проведення перевірок на період воєнного стану;

– скорочений строк проведення перевірок заявленого бюджетного відшкодування;

– скорочений строк на видачу індивідуальних податкових консультацій;

– закріплення за платником податків комплаєнс-менеджера від податкової, з яким можна буде обговорювати певні податкові питання;

– можливість отримання платником податків на свій запит у п’ятиденний строк відомостей про наявну у контролюючого органу податкову інформацію, яка може свідчити про податкові ризики у діяльності такого платника податків, а також консультацій щодо усунення таких ризиків.

Також у перспективі Кабінету Міністрів України рекомендовано (звертаємо увагу, що це не імперативна настанова, а лише рекомендація) внести зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану щодо автоматичного бронювання платниками із «клубу білого бізнесу» до 25 відсотків своїх військовозобов’язаних працівників.

На жаль, належність до «клубу білого бізнесу» не передбачає якихось пільг з оподаткування (як-от зменшення податкового навантаження чи відстрочення сплати податків), а також не передбачає можливості оперативно вирішувати проблеми з блокуванням податкових накладних або ж присвоєнням ризикового статусу платника ПДВ.

Практика покаже, наскільки доцільною та корисною для бізнесу буде описана вище законодавча новація.